Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Лютий » 11 » Зустріч з ветераном Афганської війни
12:05
Зустріч з ветераном Афганської війни

Час і досі не загоїв рани

15 лютого наша країна відзначає 24 річницю виведення військ з Афганістану. Війна в Афганістані тривала довгих 10 років. Звичайно, ця війна не явище з української історії, але безпосередньо торкнулася і України. Важливо зберегти пам'ять про ті події , вклонитися тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною. Учасниками афганської війни були понад 160 тисяч вихідців з України, з яких 3432 не повернулись до рідних домівок, а 72 – зникли безвісті або потрапили в полон, 2729 матерів втратили своїх синів, 505 молодих жінок стали вдовами, а сиротами – 711 дітей. Понад 8 тисяч військовослужбовців отримали на війні важкі поранення, а 3560 – стали інвалідами. Такими сумними були наслідки тієї війни, яка стала важким іспитом і трагедією для багатьох людей в Україні.

На жаль, не всім неушкодженим нашим співвітчизникам після повернення вдалося позбутися так званого «афганського синдрому» і знову продовжити військову службу. Ті ж, хто її продовжив вважають, що під час бойових дій на чужині пройшли справжню чоловічу школу мужності і повною мірою пізнали те, що називають військовим обов’язком .

Відгуркотіла вже війна

В тому запеклому Афгані.

Була страшенною вона,

Про неї спогади погані…

З метою ознайомлення учнів з подіями історії, виховання  пошани до тих , хто був свідком і учасником воєнних дій в Афганістані, працівниками Подолянської ЗОШ І-ІІ ступенів спільно з сільським бібліотекарем, було організовано зустріч з учасником бойових дій в Афганістані Ковалем Василем Федоровичем. З вступним словом виступили учні 9 класу Кошай Андрій і Слободян Аліна. Продовжила зустріч цікава і змістовна розповідь Василя Федоровича про свою службу, про те, що він один з перших ввійшов в Афганістан в складі інженерно-саперного батальйону, де служив прапорщиком. Видно було, що для нього це були болісні спогади. Важкі бойові будні, зміна клімату, нехватка води, смерть молодих друзів-солдатів, особисте поранення – це все залишило відбиток у серці воїна на все життя. Учням було цікаво переглядати світлини тих часів, крім того Василь Федорович подарував дітям книгу «Подвиг», про події тієї війни. Школярі ставили гостю питання, які їх цікавили, і він охоче відповідав їм. Після цього учні 8 класу подарували гостю віршовані рядки, а Чеберенков Віталій і Чук Максим заспівали пісню.

Завершилась зустріч піснею про Україну, і побажаннями гостю здоров’я і довгих років життя, а він в свою чергу подякував за запрошення, і побажав дітям успіхів у навчанні, мирного неба над головою. Зустріч була цікавою і повчальною, додала оптимізму, патріотизму і   гарного настрою.

   


Переглядів: 573 | Додав: Gosha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Вася  
0
класно

Ім`я *:
Email *:
Код *: